ANKETA: Dotovat, omezit, nebo prodat. Stát má možnosti, jak spasit poštu

Potíže České pošty s financemi narostly do obrovských rozměrů. Státní podnik už několik let hospodaří s miliardovými ztrátami. Snahy o záchranu České pošty oznámil před několika dny ministr vnitra Vít Rakušan.

Součástí transformace pošty je také kontroverzní iniciativa, která zruší 300 poboček pošty, tedy zhruba desetinu. Rušení se bude týkat hlavně velkých měst, kde nyní funguje větší množství poboček, v maloměstech a vesnicích naopak zůstanou. Ve snaze ušetřit pošta bude také masově propouštět.

Stát má v současnosti na vybranou, jak s prodělečnou poštou naloží. Nejvíce se soustředí na reorganizaci a velké škrty, které mají rozpočet pošty vylepšit. Jinak by musel stát poštu dotovat a hradit její velké prodělky. Poslední možností je prodej pošty do rukou soukromého vlastníka, kterého by mohl stát nějakým způsobem regulovat.

[chooze:article;value:498138]

Ekonom Martin Janíčko by i nadále rád viděl poštu ve státních rukou. "Pošta má strategický význam a její služby jsou velmi důležité. Zabraňuje například úplnému vyloučení okrajových lokalit a pro stát představuje nesmírně užitečný nástroj," myslí si Janíčko.

Zároveň však uznává, že současná situace není udržitelná. "Pokud by musel stát dotovat poštu v řádech desítek milionů ročně, nebyl by to problém. Ostatně stát takhle dotuje řadu prodělečných organizací. Ale ty ztráty jsou nyní tak velké, že škrty jsou rozhodně na místě," prohlásil Janíčko. Privatizaci považuje až za krajní řešení v případě, že transformace nepřinese ani po letech kýžené výsledky.

Přílišný prostor k privatizaci nevidí ani další ekonomové. "Stát by měl dělat věci, o které soukromý sektor nemá zájem. Práce pošty na malých městech a vesnicích je důležitá a brání vylidňování a dalším problémům, pro soukromníky ale tato funkce není atraktivní a v těchto lokalitách by nejspíše působit nechtěli," sdělil ekonom Kamil Kovář.

Podle ekonomky Veroniky Nálepové má Česká pošta problém s konkurenceschopností. "Pošta tady měla dlouhou dobu monopol, ale teď je tu řada konkurenčních soukromých podniků. Musí tedy řešit svou neefektivitu. Rušení poboček považuji za krok správným směrem, který šetří peníze daňových poplatníků," myslí si Nálepová. Jako možný způsob zefektivnění činnosti vidí i rozvoj digitalizace pošty.

[chooze:article;value:498059]

Se ztrátovostí veřejných podniků se v Česku počítá a Česká pošta rozhodně není žádnou výjimkou. Neplatí však, že by každý veřejný podnik musel nutně prodělávat. V zahraničí totiž existují příklady dokazující, že i státem vlastněná pošta může být zisková.

Ekonom Štěpán Křeček se domnívá, že velký problém České pošty tkví v její konkurenci. "Pošta má problém s velkými náklady a soukromým sektorem, který si převzal její více lukrativní části, jako je například dodávání balíků. V rámci reorganizace musí pošta snížit své náklady, ale ne svůj tržní podíl. Pak se pošta může dostat do zisku, podobně jako to je v řadě zahraničních zemí," tvrdí Křeček.

Vybojovat ziskovost pošty za cenu privatizace ale podle něj není dobrá cesta. "Nemá smysl dělat něco proti představám lidí. V českých zemích byla pošta vždy státní a lidé by si na takovou změnu těžce zvykali. Je potřeba kvalitní transformace, která je samozřejmě riziková a musí se udělat správně," dodal Křeček.

Myšlenka zprivatizování pošty není přitom v cizině ničím neobvyklým. Například v sousedním Německu je pošta už od roku 2000 v soukromých rukou. Podobně je na tom i Japonsko, Velká Británie nebo Portugalsko, kde lze s akciemi tamních poštovních služeb obchodovat na burze.

[chooze:poll;value:e89d555d8552135ac9fb1e208c5fd76c035ea3c8]

​Česká pošta ruší pobočky. Zveřejnila seznam všech, které zaniknou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.