Britská vláda tlačí na olympijské sponzory kvůli zákazu účasti ruských sportovců

Ministryně kultury Lucy Frazerová v dopise apelovala na vedoucí představitele britských celosvětových partnerů MOV včetně společností Coca-Cola, Intel, Samsung a Visa, aby na MOV vyvinuli tlak, neboť se obává možného zmírnění zákazu jejich účasti na olympiádě.

"Víme, že sport a politika jsou v Rusku a Bělorusku silně provázány, a jsme rozhodnuti, že režimům v Rusku a Bělorusku nesmí být dovoleno využívat sport pro své propagandistické účely," uvádí se v dopise.

[chooze:article;value:490449]

"Dokud nebudou vyřešeny naše obavy a zásadní nedostatek informací a konkrétních podrobností ohledně funkčního modelu 'neutrality', nesouhlasíme s tím, aby byl ruským a běloruským sportovcům umožněn návrat do soutěží."

https://twitter.com/guardian/status/1634345992026824706?cxt=HHwWhIC97ajBrq4tAAAA

MOV totiž nadále zkoumá způsob, jak sportovcům z těchto zemí umožnit soutěžit jako "neutrálním" sportovcům, včetně kvalifikace na pařížskou olympiádu v Asii.

Spojené království však spolu s dalšími 34 zeměmi trvá na tom, že situace na Ukrajině se od původního rozhodnutí MOV z února loňského roku o zákazu zhoršila, a že Rusko a Bělorusko by se her neměly účastnit, dokud Vladimir Putin nezastaví své tažení proti Ukrajině.

V prohlášení z minulého měsíce tyto země vyjádřily vážné obavy, nakolik je pro ruské a běloruské sportovce reálné soutěžit na neutrální bázi vzhledem k tomu, že jsou přímo financováni a podporováni svými státy. Vyjádřily také obavy ze silných vazeb a příslušnosti ruských sportovců k tamní armádě.

"Bereme na vědomí deklarovaný postoj MOV, že nebyla učiněna žádná konečná rozhodnutí, a důrazně jsme vyzvali MOV, aby se zabýval otázkami, na které upozornily všechny země a odpovídajícím způsobem přehodnotil svůj návrh," cituje The Guardian z dopisu Lucy Frazerové zaslaného sponzorům.

Výzva sponzorům přichází den poté, co Rusko zahájilo jeden z největších raketových útoků na ukrajinská města za poslední týdny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rovněž zopakoval svou výzvu k zákazu a uvedl, že přítomnost Ruska na olympijských hrách v příštím roce by byla "projevem násilí".

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.