Britský ministr prozradil armádní plány. Na Ukrajinu chtějí poslat vojáky

Tento týden se sešel čerstvý britský ministr obrany Grant Shapps s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V sobotním rozhovoru pro britský The Telegraph pak oznámil, že jednal se špičkami armády o vyslání britských vojáků na Ukrajinu.

Jednalo by se o první případ nasazení členů britských vojenských sil na Ukrajině. Tam by měli na starost výcvik ukrajinských vojáků. Jak Shapps uvedl, slibuje si od toho menší závislost Ukrajiny na výcvikových zařízeních Velké Británie i jiných členských států NATO.

Na záměr vyslat britské vojáky na Ukrajinu už reagoval bývalý ruský prezident a nynější místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv. "To by z nich učinilo legální cíl našich ozbrojených sil. Musí jim být naprosto jasné, že budou bez milosti zničeni. A ne jako žoldáci, ale jako britští specialisté NATO," prohlásil Medveděv podle ruské agentury TASS.

[chooze:article;value:524148]

​V neděli se k tématu vyjádřil také britský premiér Rishi Sunak. Odmítl, že by Spojené království vojáky vyslalo v blízké době, a upřesnil, že se spíše jedná o možný plán do budoucna.

"Co ministr obrany řekl, bylo to, že můžeme někdy v budoucnu zahájit výcvik na Ukrajině. Ale výhledově se jedná o dlouhodobý plán, ne že by se to mohlo uskutečnit nyní. Žádní britští vojáci nebudou posláni do boje v současném konfliktu. To se nestane," prohlásil Sunak podle portálu The Independent.

Shapps se úřadu ujal na konci srpna. Pozici převzal po Benu Wallaceovi, který po čtyřech letech na postu ministra rezignoval, příčinou byly osobní důvody.

Ukrajina zvažuje o požádání vydání mužů, kteří utekli před válkou do Česka (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.