Českem se rychle začal šířit černý kašel. Situace se prudce zhoršuje, přiznal úřad

Před hrozivým vývojem varují epidemiologové ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). V Česku, stejně jako v mnoha dalších zemích, se rychle šíří černý kašel. U nemoci zvané také pertuse přibývá už více než 100 nových případů týdně.

Podle informací SZÚ se za první týden roku objevilo v Česku 28 případů. Minulý týden to bylo už 188 případů. Celkem ke 14. únoru eviduje SZÚ už 698 nakažených, číslo tak stále roste. 

Nárůst překračuje i dosavadní rekordy. Nejvyšší počet nakažených za leden byl v roce 2014, kdy SZÚ evidoval 244 případů. Letos se do konce ledna nakazilo 330 lidí. "Pokud by tento nárůst pokračoval stejným tempem, lze předpokládat, že na konci roku 2024 by mohly celkové počty dosahovat tři až čtyři tisíce případů černého kašle," uvedla epidemioložka Kateřina Fabiánová.

[chooze:article;value:523979]

Jednou z příčin by podle epidemiologů mohla být i nízká proočkovanost v kombinaci s rozvolněním proticovidových opatření, která bránila šíření i dalších nemocí, jako je černý kašel. Nemoc je navíc vysoce nakažlivá.

Nemoc se šíří zejména v určitých regionech. "Data ukazují zejména na vybrané lokality Královéhradeckého a Jihomoravského kraje. V populaci celkově narostl počet vnímavých jedinců, mezi kterými se tato vysoce nakažlivá nemoc následně snadno šíří. Je tedy třeba se s nejvyšší pravděpodobností připravit na pertusový rok," varovala Fabiánová.

Nemoc se aktuálně šíří nejčastěji mezi dětmi a mladistvými ve věkovém rozmezí od 12 do 18 let. Napadá však všechny věkové skupiny. Zdaleka nejnebezpečnější je u malých dětí a kojenců, kde může končit smrtí. Nemoc způsobená bakterií Bordetella pertusis ale zabíjí i ve starší populaci. Zatím poslední obětí černého kašle v česku je 76letý muž, který na následky nemoci zemřel loni.

[chooze:article;value:541627]

Pertuse má velmi typické příznaky. "Může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku. Dominantní je postupný rozvoj opakovaných záchvatů suchého kašle s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se vyskytnout krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta," vypočítala příznaky Fabiánová.

S nárůstem nemoci se kromě Česka potýkají i další evropské země. Podobný nárůst jako u nás hlásí například Chorvatsko, Dánsko, Belgie nebo Nizozemsko. Dalším problémem je i stoupající rezistence bakterie černého kašle vůči antibiotikům.

Evropa je na pokraji epidemie. Celým kontinentem se šíří vlna nákaz (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.