Čína není přátelská země, pustil se do ní znovu Pavel po kauze s Tchaj-wanem

Protičínské tažení zvoleného prezidenta Petra Pavla pokračuje. Vyzval členské státy Evropské unie, aby se definitivně zbavily iluzí o tom, jaké poměry panují v nejlidnatější zemi světa. Před rozdíly mezi Prahou a Pekingem už nebude Česko strkat hlavu do písku, řekl listu Financial Times

"Je to něco, v čem musíme mít úplně jasno: Čína se svým režimem momentálně nepředstavuje přátelskou zemi, není kompatibilní se západními demokraciemi co do strategických cílů a principů. Tohle je fakt, který musíme přijmout," prohlásil Pavel.

[chooze:article;value:487489]

Evropa se podle Pavla v Číně nebezpečně zmýlila. Naplno to prý odhalila neochota Pekingu natvrdo odsoudit ruskou invazi na Ukrajinu.

Pavel rozladil Čínu už v pondělí, třetí den po volbách si telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Mluvili o posilování partnerství a možnostech osobního setkání. Peking považuje Tchaj-wan za svou odštěpeneckou provincii a jakýkoliv náznak popírání principu jedné Číny, který zastává i česká vláda, za vměšování do vnitřních záležitostí.

[chooze:article;value:487282]

Čínské ministerstvo zahraničí varovalo Prahu před "nenapravitelným poškozením" vzájemných vztahů. "Pavel ignoroval opakované pokusy Číny mu to rozmluvit a postavil se na čínskou červenou linii," uvedla mluvčí ministerstva Mao Ning.

Budoucí hlava státu si na svém postoji trvá. "Rozumím, že Čína má k mému hovoru s Tchaj-wanem výhrady. My jsme ale suverénní země a děláme to, co považujeme za správné. Tchaj-wan je demokratická země a my s ním sdílíme hodnoty, ale i významné obchodní vztahy, což je zcela v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky," napsala na twitter.

Pavel nastínil první kroky v prezidentské funkci (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.