Do Evropy se přihnala oblaka písku ze Sahary. Ovlivní i část Česka

Nad starý kontinent se opět dostal prach ze Sahary. Největší koncentrace hlásí východní Evropa. "Objeví se i v Česku, ale jen nepatrné množství ve východní polovině území a způsobovat může zakalení oblohy," prozradila v úterý TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Polský ústav meteorologie a vodního hospodářství (IMGW) už v pondělí varoval, že jemný písek ze severní Afriky se může v nejbližších hodinách dostat do velké části Polska. Do střední Evropy putuje přes centrální Středomoří. "Připravte se na návštěvu Afriky. Saharský prach si již zakoupil let do Polska," uvedl IMGW na facebooku. Prach by se měl podle ústavu dotknout jihu a východu země.

[chooze:article;value:539228]

​Částice písku mohou obsahovat stopová množství radioaktivních izotopů. Polská Národní agentura pro atomovou energii ve svém každodenním oznámení ale obyvatele uklidňuje, napsal web polsatnews.pl. "Polská agentura pro atomovou energii nezaznamenala žádné rušivé údaje z měřicích zařízení," uvedla instituce na sociální síti. 

Prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky se do střední Evropy dostává ve vyšších vrstvách atmosféry i několikrát do roka. "V Česku se může objevit i prach z Ukrajiny, jak tomu bylo například v březnu 2007. Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu," upřesnila Dagmar Honsová. 

"Obvykle bývá žlutý nebo hnědý a ve velmi nízkých koncentracích, takže déšť bude vypadat stejně jako obvykle. Jediný rozdíl je v tom, že po odpaření vody můžete na autě nebo na oknech najít tenký film prachu," dodala Dagmar Honsová.

 Nad Českem se loni v listopadu objevila polární záře:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.