Dvojník prezidenta a nastrčení občané. Putinova cesta do Mariupolu vyvolává pochyby

Vladimir Putin se o víkendu poprvé vydal na okupovaná území Ukrajiny. Zamířil na Krym a do Mariupolu. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Dmitrije Peskova šlo o spontánní a neplánovanou návštěvu.

Putin se na své cestě setkal s obyvateli okupovaných území. Televizní kamery jej doprovázely do Něvské čtvrti v Mariupolu, kde hovořil s hrstkou místních obyvatel, kteří ještě ve městě zůstali. "Moc se nám tu líbí. Máme tady malý kousek ráje," pochvalovali si lidé na videu.

Jenže realita je nejspíš velmi odlišná a Putinova návštěva byla podle mnoha kritiků mnohem více plánovaná, než Rusko přiznává. Asi největší vadou na kráse je výkřik ženy, který je zaznamenaný na videu, kde Putin hovoří s místními. Ta měla podle portálu Meduza vykřiknout: "Není to pravda! Všechno to tu jenom předstírají!"

[chooze:article;value:495692]

Žena, která narušila rozhovor, se na videu neobjevila. Její výkřik však zachytily televizní mikrofony. Většina agentur tento moment vystřihla, RIA Novosti však setkání publikovala i se vzkazem neviděné ženy. Toho se chytla ukrajinská i nezávislá ruská média.

V rozporu je i onen "malý kousek ráje", jak své okolí nazývali místní. Na první pohled vypadá Mariupol ve videu skvostně. Domy jsou opravené a svítí v nich světla. Jenže Něvská, kam Putin zavítal, je podle Meduzy jedinou čtvrtí v Mariupolu, kterou Rusové alespoň trochu renovovali a opravili.

[chooze:gallery;value:30858]

​To tvrdí i samotní obyvatelé města. "Je škoda, že nepřijel k našemu domu nebo na levý břeh nebo na náměstí! Žádná okna, žádné dveře, žádná teplá voda a topení. Já bych mu teprve něco řekl," nadávala podle telegramového kanálu Možem objasniť Inga, jedna z obyvatel okupovaného města.

[chooze:article;value:495718]

Podobný názor měla i Irina. "Proč ho berete do Něvské? Tam je všechno opravené a znovu postavené. Nikdo mu neukáže prázdné díry a zničené domy, po kterých zůstaly jen základy!" přitakala své sousedce.

Nedůvěru však vzbuzují i samotní obyvatelé, s nimiž Putin mluvil. Pravděpodobně totiž nešlo o místní, nýbrž o nastrčené a přestrojené agenty FSB. Podle zjištění ruskojazyčného telegramového kanálu Warshal jde o stejné agenty, s nimiž se Putin v minulosti fotil. Software na rozeznávání obličejů v mnoha případech uvedl téměř shodu, navzdory odlišnému světlu i úhlu.

Tím však výčet podezřelých věcí okolo návštěvy nekončí. Falešný má totiž být dokonce i sám Putin. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na twitteru zveřejnil fotografie Putina ze tří různých dní, mezi nimiž byly i fotky z návštěv Sevastopolu a Mariupolu. Na každé z nich je možné si povšimnout nápadných rozdílů ve tvaru brady, což přiživuje spekulace o jednom či více dvojnících, které Putin využívá pro svou bezpečnost.

Putin na Krymu ukázal, jak je na tom špatně. Podívejte se na video:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.