Europoslanci jsou obvinění z korupce. Katar je měl uplácet luxusní dovolenou

Je to zřejmě nejkritizovanější fotbalový šampionát v historii. K jeho bojkotu kvůli pořadatelské zemi a jejím praktikám vyzývaly fotbalové hvězdy, lidskoprávní organizace i někteří politici. Našli se ale i tací, kteří pořadatelství Kataru hlasitě obhajovali.

"Katar je v oblasti pracovních práv na špici. Zrušil systém monitorující práci migrantů a zavedl minimální mzdu. Přesto se tu najdou někteří, kteří volají po bojkotu a zároveň si z Kataru berou plyn a mají tam firmy, které jim vydělávají miliardy," prohlásila v minulosti místopředsedkyně Europarlamentu Eva Kailiová.

Místopředsedkyni Evropského parlamentu teď v rámci rozsáhlé protikorupční razie zadržela policie. Vedení jí okamžitě odebralo všechny pravomoci. Dřív přitom zastupovala instituci i při cestách na Blízký východ. Katar zapojení do kauzy popírá.

[chooze:article;value:478717]

Podle vyšetřovatelů se někteří ze zadržených snažili koupit přízeň vlivných členů Europarlamentu nabízením drahých dárků a peněz. Například bývalý italský europoslanec Pier Panzeri si s rodinou užíval luxusní dovolené.

"Jedná se o podezření, že se nejmenovaný stát Perského zálivu mohl pokusit finančně ovlivnit politická a ekonomická rozhodnutí Evropského parlamentu. Policisté při prohlídkách nalezli poměrně velké finanční částky v hotovosti. Což skutečně vyvolává otázky," řekl mluvčí federální prokuratury Erik van Duyse.

Mezi zadrženými jsou i další dva Italové působící na půdě Evropského parlamentu. Jedním z nich je partner místopředsedkyně Kailiové. Podle bruselských komentátorů jde o největší a nejzávažnější korupční skandál v sedmdesátileté historii Europarlamentu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.