Eurovolby by vyhrálo hnutí ANO před SPOLU. Šanci by měla i Přísaha

[chooze:gallery;value:35449]

​Kdyby se nyní konaly volby do europarlamentu, vyhrálo by je hnutí ANO s 27,5 %, na druhém místě by skončila koalice SPOLU se ziskem 20 %. "Aktuální voliči SPOLU jsou zklamaní, ale pravděpodobně se k podpoře SPOLU ještě nyní ve volbách vrátí, proto očekávám konečný výsledek o trochu lepší," zhodnotil sociolog Jan Burianec z agentury STEM/MARK.

Těsně nad 10 % by měli STAN (10,4), SPD s Trikolorou (10,4) a Piráti (10,1). Téměř na 7 % by mohla dosáhnout koalice Stačilo!, kterou vede předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Pětiprocentní hranici má šanci překročit i společná kandidátka Přísahy a Motoristů sobě.

[chooze:article;value:549388]

Na opačném pólu se ocitla například SOCDEM, která kandiduje s hnutím Budoucnost a jejímž lídrem je Lubomír Zaorálek. Ta by ve volbách podle výsledků průzkumu získala méně než pět procent potřebných hlasů, a to 3,4 procenta. Další 2,5 procenta lidí by ještě volilo Svobodné a necelé procento by dalo hlas Zeleným.

​Subjekty současné vládní koalice mají větší podporu spíše u mladých lidí, více vzdělaných a u obyvatel velkých měst. Naopak hnutí ANO má podle průzkumu výrazně vyšší volební podporu v menších obcích či městech, u starších lidí a méně vzdělaných.

​Pravděpodobní voliči jednotlivých uskupení většinově nemají tušení, kdo jimi preferovanou kandidátku do evropských voleb vede. "Asi nejvíce lze v tomto ohledu 'pochválit' příznivce KSČM (Stačilo!), mezi kterými přibližně polovina ví, že je Kateřina Konečná jejich lídryní. Naopak Marcel Kolaja (Piráti) nebo Petr Mach (SPD a Trikolora) zůstávají na velmi nízkých hodnotách (pod 15 %) i při omezení vzorku jen na voliče příslušných stran," upřesnila agentura.

S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, upozornila agentura STEM/MARK v tiskové zprávě. Účast v eurovolbách v průzkumu avizovaly dvě pětiny dotázaných.

Výzkumu se prostřednictvím kombinace on-line a telefonického dotazování zúčastnilo 1 009 respondentů starších 18 let a uskutečnil se od 28. března do 8. dubna.

V České republice se o post v Evropském parlamentu bude ucházet 30 politických seskupení. Česko má v europarlamentu 21 poslanců, volby se v tuzemsku budou konat 7. a 8. června. Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz.

Hnutí ANO propaguje druhý důchodový pilíř, názory odborníků jsou různé (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.