Expert: Švédsko je na pokraji občanské války. Je to děsivé a zhoršuje se to

Výbuchy, střelba i vraždy v posledních měsících děsí Švédsko. Sociolog se tak obává, že se z jeho země stává centrum násilí. Navíc má strach z možné občanské války, svěřil se v rozhovoru pro Express.

Ještě v roce 2017 ve Švédsku policie vyšetřovala 281 střeleb. Předloni už se číslo vyšplhalo na 391, v 62 případech někdo zemřel. 

Násilí nejvíce trápí předměstí Stockholmu. "Je to děsivé. Sotva se tomu dá uvěřit," poznamenal Adamson. "Některá ta předměstí jsou extrémně násilná. Navíc se to zhoršuje," dodal.

[chooze:article;value:555767]

V zemi se šíří migrantské gangy. Ty navíc útočí ve stále více oblastech, popsala dříve BBC. "Většina migrantů jsou zákony dodržující lidí, přesto je pravděpodobnost, že se migrant, obzvláště z Blízkého východu nebo Afriky mladší 50 let, dopustí zločinu, vyšší než u Švédů," uvedl sociolog.

V reakci na to v zemi navíc posiluje extrémní pravice. Podle dřívější zprávy Evropské unie je v zemi nejvyšší podíl krajně pravicového násilí v celé Evropě. "Pravice i většinová populace reagují tím, že se vydávají ještě více doprava," vysvětlil sociolog.

Například v dubnu skončili tři lidé v nemocnici po útoku neonacistů na setkání antifašistů ve Stockholmu. Několik maskovaných mužů vtrhlo do místnosti, kde napadli účastníky a odpálili kouřové bomby. "Útok na demokratické setkání je útokem na demokracii," reagoval na to premiér Ulf Kristersson.

Podobného scénáře se obává i Slovensko (15/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.