Fiala odmítá jednat pod tlakem odborů. Arogantní a urážlivé, hodnotí opozice

"Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem, ne za této atmosféry, to žádné jednání nemá smysl. Jde jenom o politické ambice odborů a jejich předáků," prohlásil Fiala.

Hnutí ANO po slovech premiéra vzápětí svolalo tiskovou konferenci, na které na předsedovi vlády nenechalo nit suchou. "Pan premiér není z jiné planety, ale je z jiné galaxie, protože každý normální člověk, každý politik by čekal, že pan premiér vystoupí a bude se snažit nějak tu situaci smířlivě řešit. Ne, naopak, jeho vystoupení bylo stejné jako celá jeho vláda – arogantní, výsměšné, urážlivé a jenom přilil olej do ohně," okomentoval předseda ANO Andrej Babiš.

"Za této situace není jiná varianta, než aby Fialova vláda podala demisi, aby byly předčasné volby a občané znovu v demokratických volbách rozdali nové politické karty. A my plně podporujeme požadavky občanů nespokojených s Fialovou vládou," prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

[chooze:article;value:530671]

​Podle politických komentátorů premiérovy výroky pomyslné příkopy mezi odbory a vládou ještě více prohloubily. "Nejlépe by premiér Fiala mohl reagovat tím, kdyby přišel a řekl, mám tady pět bodů, nějaký akční plán, díky kterému se ta ekonomika podle mého názoru rozjede, a já vám slibuji, že od příštího roku začneme bohatnout," řekla komentátorka týdeníku Echo Lenka Zlámalová.

"Vzdělání je klíčovou investicí nejen pro jednotlivce, ale i pro celou ekonomiku, nicméně v době konsolidace a hrozby nějakého dlouhodobějšího rozvratu veřejných financí zřejmě není ta nejvhodnější doba na navyšování výdajů na celý školský systém," zmínil hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka.

"Po pandemii koronaviru, válce na Ukrajině, inflaci a energetické krizi není situace v ekonomice nejlepší, nicméně již v příštím roce by se měla začít zlepšovat. Je potřeba provádět úspory, tak abychom se nezadlužovali příliš vysokým tempem a nemuseli jsme platit úroky z těchto dluhů," shrnul hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:530814]

​Jedním z cílů pondělní stávky je podle odborářů navýšení platů ve školství. To by podle ekonomů znamenalo pro vládní rozpočet další výdaje v podobě několika miliard korun.

"Osm miliard už bylo přiznáno navíc a teď odhadem dalších 5 až 10 miliard na naplnění alespoň těch základních požadavků pedagogů, respektive nepedagogických pracovníků," vyložil Peterka.

"I přes napjatý rozpočet je vlastně školství jedno z mála kapitol, kde jsou celkové výdaje vyšší, než byly v roce 2023 v navrženém rozpočtu, a tady se jasně ukazuje priorita české vlády. Na druhé straně ten systém financování je dlouhodobě neudržitelný," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.