Kreml možná nechal Prigožina tak okatě zabít schválně. Dělají to tak, říká rusista

"Někdo bude určen jako viník, ostatně i v případech jako vražda Borise Němcova byl určen nějaký viník. Ten, kdo si ve skutečnosti objednal tu vraždu, nikdy rozkryt nebyl," řekl pro TN Live Svoboda.

Na otázku, zda se někdy s jistotou dozvíme, jak Prigožin umřel, odpověděl: "Pravděpodobně až někdy padne tenhle režim a přijde někdo, kdo bude osvícený. Otázka je, jestli to někdy nastane." 

"Celá prvoplánovitost se zdá jako argument, proč by to vlastně ruské vedení dělalo, když by je všichni okamžitě obvinili. Na druhou stranu to tak v Rusku funguje," vysvětlil. Připomněl například vraždu Anny Politkovské v den Putinových narozenin. Kreml chce podle něj ukázat, že za tím stojí, ale zároveň to moct oficiálně popírat.

[chooze:article;value:519230]

"Kloním se k verzi, že to šlo z Kremlu," poznamenal. Putin ve čtvrtek večer vyjádřil soustrast rodinám lidí, kteří při pádu letadla zemřeli. Prigožina označil za talentovaného člověka. Vyšetřování podle ruského prezidenta nějaký čas potrvá.

Prigožin s Putinem podle Svobody nebyli velcí přátelé. "Lidi, kteří se tak pohybují kolem vládnoucí kliky, nazývám souputníky. To jsou lidé, kteří mají vlastní zájmy, které se občas protknou s vládní mašinérií a občas jsou v rozporu," uvedl. Wagnerovci podle něj hlavně dělali za ruskou armádu špinavou práci. 

Není jasné, jaký plán měli wagnerovci pro případ smrti svého šéfa. "Musíme si uvědomit, že šlo primárně o žoldnéře. O lidi, kteří bojují hlavně o peníze. Tam mi moc nesedí, že by ideologicky šli bojovat za svého milovaného vůdce," upozornil Svoboda. Teoreticky je ale možné, že se přesto vzbouří. "Nemyslím si, že by to pro ruský režim mělo být nějak závažné. Zas tolik milovaný Jevgenij Prigožin nebyl," doplnil rusista.

U Moskvy se zřítilo letadlo. Prigožin je po smrti, tvrdí ruská média:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.