Lidem po nákupu na Temu začaly mizet peníze z účtů. Rizik je víc, varují experti

Drtivá většina zákazníků on-line tržiště Temu hájí a tvrdí, že na žádné problémy nenarazila. Na druhou stranu ale nelze přehlížet podněty těch, kterým po nákupu na Temu začaly z účtu mizet peníze. Jestli za to může Temu, nelze zatím s jistotou potvrdit, ale že krátce po provedení platby za zboží z tohoto on-line tržiště se začínaly nenápadně některým zákazníkům různé částky z účtu vytrácet, po ověření několika případů tvrdit lze. 

"Objednával jsem jednou balonky kvůli oslavě salonu. Po 14 dnech, kdy mi přišel balíček, mi strhli z účtu 87 tisíc, prostě z ničeho nic. Bylo to ve dvě hodiny v noci, nepřišla žádná notifikace o žádné platbě. Netušil jsme to, až když jsem se podíval na účet, byla tam ztráta 87 tisíc. Byla zneužita karta díky tomu Temu," popsal před časem kadeřník Filip Kraus.

Okamžitě kontaktoval svou banku. Po několika týdnech a pečlivé práci bankovních úředníků dostal své peníze zpět. 

[chooze:article;value:551612]

​V případě paní Jany nešlo o koruny, ale o eura. Pracuje totiž v Německu a po nákupu u Temu jí začalo z účtu mizet euro po euru. "Objednávala jsem si oblečení, nějaké drobnosti na Temu, zhruba třikrát, při první objednávce se nic nestalo, až po třetí mi začaly mizet z konta peníze, 1,5 eura, 4 eura. Malý testík, jestli si všimnu. Klidně zmizí 300 eur bez ničeho, proč, to nevím, asi si sebrali číslo mé karty," zlobila se Jana. Je si ale jistá, že nikam kromě webové stránky Temu během platby neklikla.

Další poškození

Během měsíce se přihlásili další lidé, kterým po nákupu na platformě Temu začaly mizet peníze z účtu. "Na Temu jsem si vybral zubní nitě, kartáček pro psa, protože je levnější než u konkurence. Když mi objednávka přišla, ve dvě ráno mi začaly mizet platby z mého účtu, u kterých si nejsem vědom, že bych za něco platil," popsal své zkušenosti pan Aleš.

Navíc se mu to prý nestalo poprvé. "Minulý rok v červenci jsem musel kvůli tomu zablokovat kreditní kartu. Hned po objednání z Temu mi ve dvě nebo ve tři ráno začaly mizet peníze," dodal. Jen díky opatrnosti pana Aleše, který se poučil a tentokrát použil jednorázovou platební kartu, mu nevznikly větší ztráty. Všichni uvedení zákazníci se shodují, že po nákupu na Temu byly napadeny jejich bankovní účty.​

[chooze:article;value:552954]

​Než se pořad Na vaší straně začal podrobněji věnovat případu pana Aleše, ozvali se redakci lidé z Temu, a to prostřednictvím svého polského zastoupení, a problém chtěli řešit. V e-mailu žádali, aby jim redakce pomohla kontaktovat lidi, kteří vystoupili v reportáži. Aby se ozvali zákaznické podpoře, aby "Temu mohlo zahájit důkladné interní vyšetřování záležitosti a pracovat na jejím vyřešení".

Bezpečnostní odborníci jako nejčastější příčinu uvádějí, že zákazníci klikli na podvodný e-mail, který se tvářil, že je od Temu. Jenže to zákazníci vylučují. "Ozvalo se mi Temu, ale chtěli po mně zase údaje, číslo karty a podobně, po špatné zkušenosti do toho už nejdu, nebudu posílat kartu," varoval poškozený Filip Kraus.

Nebezpečné z několika důvodů

"V první řadě bych to určitě nečekal, že to bude takhle rychlý. Je to hodně zajímavé a překvapivé. Na jednu stranu jsme malá země, určitě jiné trhy jsou větší, zajímavější, ale nakupujeme on-line, máme rádi nízké ceny, zároveň jsme ve středu Evropy, to může být zajímavé pro Čínu k tomu rozmachu," poznamenal marketingový specialista agentury WeBetter Martin Jiras.

[chooze:article;value:552450]

"Temu má úspěch na evropském trhu a žádný zákazník mu nemůže být lhostejný. Nakupování v Číně je mnohem vyvinutější než u nás, zákazník je tam ještě větší pán, než tady, konkurence je tam obrovská. Reklamace tam řeší co nejrychleji, dávají na hodnocení zákazníků, takže jsou si provozovatelé Temu dobře vědomi, že tohle je základ," podotkl Jan Hebnar, bývalý diplomat působící v Číně.

Přestože se ke zmíněným případům Temu postavilo čelem, je stále trnem v oku organizacím hájícím práva zákazníků. V Evropské unii čelí stížnosti ze strany spotřebitelské organizace BEUC. Podala ji dozorovým orgánům v členských státech i k Evropské komisi. Stížnost předložila i největší česká spotřebitelská organizace dTest.

"Temu je nebezpečné hned z několika důvodů. Je potencionálně nebezpečné z hlediska kvality zboží, které prodává. Samotnou aplikaci, přes kterou zboží prodává, dokonce prošetřuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Je rizikové zejména to, jak Temu nakládá s osobními údaji," varoval Jan Sůra z právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.