Manuální práce neláká. O technické obory není na středních školách zájem

Obráběč kovů, zámečník, ale třeba také truhlář nebo zedník. Tohle jsou podle dosavadních výsledků letošních přijímaček na střední školy obory, o které je nejmenší zájem. Školám zůstávají tisíce volných míst.

"Po prvním kole u některých oborů víme, že budeme ještě vyhlašovat druhé, možná i třetí kolo. Místo máme. Jedná se o desítky míst," potvrzuje tento stav ředitel Střední průmyslové školy stavební a odborné školy stavební a technické v Ústí nad Labem Vítězslav Štefl.

"Celkovou kapacitu určitě nenaplníme, v našem kraji určitě ne. Já si myslím, že ani ve středních Čechách," myslí si pak ředitel Střední průmyslové školy Ústí nad Labem Jaroslav Mareš.

[chooze:article;value:553794]

Nedostatek žáků tyto obory trápí dlouhodobě, letošek je prý ale přímo kritický. Nepomáhají ani trendy videa na sociálních sítích, kterými školy studenty lákají. Problém hlásí hlavně technické a technologické střední školy a učiliště. Jejich kapacita je v jednotkách tisíc žáků.

Po řemeslech je přitom mezi firmami nejvyšší poptávka, především proto, že vystudovanému oboru se následně věnuje jen zlomek studentů.

Celkově na učebních oborech bez maturity zůstává na středních školách bezmála 20 tisíc volných míst. Po studiu přitom mají absolventi největší šanci na to si najít zaměstnání. Nejmenší šance jsou pak u humanitních oborů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.