Města v Česku ovládla sdílená kola. V Praze je propojili i s veřejnou dopravou

Už skoro v padesáti městech po celé České republice najdete sdílená kola. Zcela zdarma nebo za malý poplatek se tak můžete dostat do cíle vaší cesty bez použití auta nebo MHD.

"Ve všech městech je o službu obrovský zájem. Je to ideální alternativa pro dopravu po městě," tvrdí zástupce společnosti Nextbike Tomáš Karpov. "Přes padesát procent lidí, kteří se u nás registrují, se registrují proto, že chtějí jezdit buď do práce, nebo z práce, anebo vědí, že je to pro ně nejrychlejší způsob dopravy," říká zástupce společnosti Rekola Jan Střecha.

Třeba v Ostravě už fungují sdílená kola šestým rokem. K půjčení je tam více než tisícovka kol a občané je využívají hlavně na krátké vzdálenosti. "Nejčastěji jsou to cesty do pěti kilometrů, to znamená asi do patnácti minut," dodává náměstkyně primátora Ostravy Hana Tichánková (ANO).

[chooze:article;value:552116]

Skoro měsíc už mají kola na půjčení i v Novém Jičíně, kde chtějí díky sdílení vytvořit takzvané město krátkých vzdáleností. "To znamená, aby se člověk dostal odkudkoli kamkoli během deseti nebo třeba patnácti minut. A ta kola k tomu slouží," vysvětlil místostarosta města Ondřej Syrovátka (Zelení).

Největší zájem o sdílená kola je v hlavním městě. Denně si je tam půjčí až deset tisíc Pražanů. A v budoucnu by jich mohlo být ještě víc. Pomoci by v tom mělo nové vyhledávání trasy v aplikaci Lítačka, které nově umí naplánovat cestu i s využitím sdílených prostředků. Pražané tak můžou cestu tramvají zkombinovat třeba s krátkou projížďkou na kole.

Další města se na sdílená kola chystají. Nedávno vypsala výběrové řízení Plzeň, kde doposud tato služba nefungovala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.