Mohutné lijáky ochromují sever Indie, zabily nejméně 19 lidí

Auta plující jako papírové lodičky po zaplavených silnicích, voda valící se do měst a vesnic, chrámy trčící z rozvodněných řek, proudy bahna pohřbívající domy, popisuje děsivé scény web outlookindia.

Nejhorší situace je ve státech Himáčalpradéš, Uttarákhand, Paňdžáb na úpatí Himaláje a v Dillí včetně hlavního města Nového Dillí. Tam byl překonán rekord v úhrnu srážek za 24 hodin starý 40 let, ve městě podle The Indian Express za víkend napršelo víc vody než jindy za celý červenec, který je přitom obdobím monsunových dešťů. Rekordy padaly i jinde.

[chooze:article;value:508587]

​V Novém Dillí, kde jsou na silnicích zácpy i za sucha, totálně zkolabovala doprava, když ulicemi tekly proudy vody. V Himačalpradéši bylo za posledních 36 hodin hlášeno 14 velkých sesuvů půdy a 13 bleskových povodní, kvůli čemuž muselo být uzavřeno 700 silnic.

Úřady hlásí nejméně 19 obětí. Zřícený dům po sesuvu půdy zabil tříčlennou rodinu, další dívka zahynula poté, co její obydlí zavalila obří hromada trosek přinesená vodou. Sesuv půdy strhnul džíp a pohřbil tři poutníky mířící k posvátné řece Ganga. Desetileté dítě zabila padající větev.

Záplavová vlna strhla dva vojáky, jejich těla našli druhý den. Padající balvan usmrtil policistu, který řídil dopravu. Další dva lidi zabil úder blesku.

Ve všech postižených státech uzavřou v pondělí školy i univerzity, vlády zrušily úředníkům či policistům nedělní volno a poslaly je do terénu řídit záchranné práce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.