Mynáře nahradí ve funkci Vohralíková. Také jí chybí bezpečnostní prověrky

Jana Vohralíková nahradí současného kancléře Vratislava Mynáře, který byl často terčem kritiky i kvůli chybějící bezpečnostní prověrce. Tu zatím nemá ani jeho nástupkyně, která už si o ni ale podle svých slov zažádala, a to na stupeň důvěrné.

"Ty, o které jsem mohla požádat, už jsou v běhu. Pak uvidíme, jak to bude nastavené na Hradě, tak si požádám o další prověrky," vysvětlila Vohralíková.

[chooze:article;value:487080]

To může být podle odborníků ale běh na dlouhou trať. "Kdyby paní Vohralíková chtěla prověrku na stupeň tajné nebo přísně tajné, což by bylo žádoucí, tak takové přezkoumávání může trvat i celé měsíce," přiblížil politolog Lukáš Jelínek.

Jana Vohralíková je momentálně vedoucí Kanceláře Senátu, ve své funkci zůstane do konce února. Z působení v horní komoře parlamentu pochází také jediný dosavadní "škraloup" budoucí kancléřky. 

Loni Senát a Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřoval informace, podle kterých Vohralíkové kancelář zadávala některé zakázky přímo a bez toho, aniž by oslovila další firmy. A u některých nedoložila, jak vybrala dodavatele. Ani jedna ze tří kontrol ale neprokázala její pochybení.

Budoucí kancléřka se minulý týden sešla mimo jiné kvůli inauguraci s dosluhujícím hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. "K tomu, jak to probíhalo. Já si myslím, že naprosto profesionálně. Všichni jsme si vědomi toho, že je na nás velká zodpovědnost, aby průběh inaugurace byl co nejhladší," řekl Mynář.

[chooze:article;value:487116]

Oba se opět sejdou za týden, kdy budou řešit další detaily březnové inaugurace. Nepočítá se například s vojenskou přehlídkou. Na třetím nádvoří by ale ceremoniál mohla sledovat veřejnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.