Odborník: Rusko může napadnout USA bez reakce NATO. Smlouva má mezeru

V NATO je 31 zemí, včetně USA. Jeden z jejich států ale technicky ochranu dalších členů Aliance nemá, upozornila CNN. Státy totiž podle článku pět nemusí bránit Havaj.

Právě japonský útok na tamní Pearl Harbor přitom znamenal zapojení Spojených států do druhé světové války. Pokud by stejně zaútočil Vladimir Putin, NATO by USA nemuselo pomoct, varoval web deníku Daily Express

Podle předsedy think-tanku Pacifické fórum Davida Santora o tom neví ani většina obyvatel amerického státu. "Je to strašně podivné," poznamenal. "Lidé předpokládají, že Havaj jako součást USA je kryta NATO," dodal.

[chooze:article;value:548345]

Problém ale ukazuje už název. Havaj je totiž v Tichém oceánu, Severoatlantická aliance na ni tak nesedí. "Argument pro to, že se Havaj nepočítá, je prostě, že není součástí Severní Ameriky," uvedl Santoro.

Výjimka je napsána i ve Washingtonské smlouvě. Zatímco článek pět mluví o kolektivní sebeobraně, článek šest ji omezuje. "Za ozbrojený útok na jednu nebo více stran se považuje i ozbrojený útok na území kterékoli ze stran v Evropě nebo Severní Americe," píše se v něm.

[chooze:article;value:548651]

Že se tedy článek pět netýká Havaje, potvrdilo i americké ministerstvo zahraničí. Stát ale podle něj chrání článek čtyři, ve kterém se píše: "Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany."

Upravovat se Washingtonská smlouva jen kvůli Havaji nejspíše nebude. Další země totiž mají území mimo Severní Ameriku a Evropu. Týká se to například Spojeného království. Tomu také ostatní státy nepomáhaly při válce o Falklandy.

Putin o útoku na Česko a Polsko: Jen tahají ze svých lidí peníze, prohlásil (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.