Ověřte si, zda vám nepatří. Stát hledá majitele desetitisíců domů a pozemků

Pole, louky, lesy, vinice, chmelnice, ale i domy nebo budovy mohou lidé vlastnit, aniž o tom mají tušení. Na to, aby se o ně přihlásili, ale už zbývá jen pět měsíců.

"Lhůta daná občanským zákoníkem je do konce letošního roku, kdy mají vlastníci možnost přihlásit se o svá práva. Pokud tak neučiní, tak v souladu s občanským zákoníkem připadnou tyto nemovitosti státu," upozorňuje mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová. Seznam ÚZSVM pravidelně aktualizuje.

"Může se to týkat desítek tisíc vlastníků, kteří by mohli vznášet své nároky. Takže určitě doporučuji podívat se na internetové stránky úřadu a zjistit, jestli náhodou mi nepřísluší vlastnické právo k nějakému pozemku," radí advokát Jan Eisenreich. 

V Česku je aktuálně zhruba 150 tisíc pozemků a nemovitostí, které nemají jasného majitele. Stát se jejich vlastníky snaží dohledat už od roku 2014. "My jsme za tu dobu pomohli vyřešit už 55 tisíc takových případů a zahájit šetření u více než 93 tisíc nemovitostí. Agenda dohledávání neznámých vlastníků je odborně i časově velmi náročná," sdělila Tesařová. 

[chooze:article;value:516103]

​Nemovitosti s nedostatečně identifikovanými vlastníky často komplikují městům a obcím jejich rozvoj. Mohou například bránit budování nezbytné infrastruktury, jako jsou vodovody, kanalizace, cyklostezky nebo silnice.

V Česku je i zhruba tři a půl tisíce prázdných domů. "Záleží na tom, jak se k tomu ten stát postaví. On se k tomu už nějakou dobu staví zodpovědněji než dříve. To znamená, že dohledává majitele a zároveň ty budovy, které jsou prázdné, nabízí k prodeji. Nejdřív složkám státu, například ministerstvům, a pokud o to neprojeví zájem, tak to může prodat," vysvětluje zakladatel projektu Prázdné domy Petr Zeman. 

Nemovitosti bez dohledaného majitele po vypršení lhůty tak stát zřejmě využije nebo zhodnotí. "Naším cílem je těmto nově nabytým nemovitostem najít co nejdříve nového vlastníka. My se budeme snažit, aby nemovitosti jako například orná půda nebo lesy byly předány specializovaným státním institucím. Pokud státní instituce o ně neprojeví zájem, budeme hledat nové vlastníky mimo stát," potvrdila Tesařová. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.