Zkáza na oběžné dráze Země. Všechny nás to zabíjí, odhalil vědec z NASA

Bývalý fyzik NASA varuje, že levné satelitní 'megakonstelace', jako je Starlink Elona Muska, by mohly narušit zemskou magnetosféru a vystavit veškerý život smrtícímu kosmickému záření, informoval ve čtvrtek Daily Mail.

Vědec ve své nové studii odhaduje, že satelity pro bezdrátový internet Starlink společnosti SapceX produkují každou hodinu více než 1,3 tun odpadu. Web Times Now v pátek uvedl, že podle Soltera-Hunta vzniká na oběžné dráze kovová vrstva "vodivých částic". 

[chooze:article;value:546374]

"Nikdo se dosud nevěnoval výzkumu hromadění kovového prachu z vesmírného průmyslu," řekl pro Daily Mail Solter-Hunt. Vědec se obává, že kovové úlomky by mohly negativně ovlivnit tu část atmosféry, která funguje jako štít proti kosmickému záření, což by mohlo mít dramatické důsledky pro život na Zemi.

Na oběžné dráze je 5 504 satelitů Starlink, přičemž řada z nich podle zahraničních médií blíží konci své životnosti. V následujících letech by navíc měly být na oběžnou dráhu vyslány desítky tisíc dalších satelitů. Solter-Hunt varuje před případnými trvalými následky a volá po vesmírném úklidu vysloužilých satelitů.

Podívejte se na březnový díl pořadu V hlavní roli mozek o pokusu společnosti SpaceX dostat do vesmíru svou loď Starship:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.