Počet respiračních infekcí prudce klesl. Radost je předčasná, varuje úřad

Státní zdravotní ústav v 52. týdnu (23.12. – 29.12.2022) zaznamenal výrazný pokles respiračních onemocnění. Oproti předchozímu týdnu se nemocnost snížila o více než čtvrtinu. Prudký pokles ústav eviduje předvším u dětí ve věkové skupině 6-14 let (o téměř 42 procent).

Data naznačují, že šíření nemocí výrazně polevilo, podle SZÚ je ale realita jiná. Epidemie podle něj přetrvává, pokles čísel je zkreselený vánočními a novoročními svátky.

[chooze:article;value:479418]

​"V České republice nadále probíhá epidemie akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Statistický pokles nemocnosti neodpovídá reálné situaci, hlášení výskytu musíme kvůli dnům volna brát s rezervou," varuje vedoucí Oddělení infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Během svátků mnozí lidé nešli k lékaři a nedostali se tak do systému hlášení infekcí. Jiní lidé vyhledali pomoc na pohotovostech, které se ale standardně do hlášení nezapojují.

[chooze:article;value:481186]

​"Navíc v neepidemické sezoně obvykle bývá pokles nemocnosti přes sváteční dny podstatně větší. Každopádně v číslech vidíme, že nejvyšší nemocnost akutními respiračními infekcemi je aktuálně hlášena z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Jihočeského, Vysočiny, Libereckého a Pardubického," doplnil Kynčl.

Nejvíc se aktuálně ve společnosti šíří chřipka. U té SZÚ, navzdory svátkům, neeviduje pokles. Naopak v posledním prosincovém týdnu počet případů oproti předchozímu týdnu vzrostl o 4 procenta. Největší nárůst zdravotníci registrují ve věkové skupině od 25 do 64 let, a to o téměř 28 procent.

Některé nemocnice v prosinci začaly kvůli chřipkové epidemii omezovat návštěvy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.