Pokud selže Ukrajina, my selžeme také. Pavel vystoupil v europarlamentu

V úvodu svého projevu nastínil, jakým směrem se ubírá Česká republika. "Naším hlavním hnacím motorem byla touha vrátit se tam, kam jsme vždy historicky patřili. Do Evropy založené na demokratickém a morálním imperativu," řekl.

Zavzpomínal i na tragické dopady obou světových válek a zdůraznil důležitost toho, aby se historie neopakovala. "Evropská myšlenka, kterou dnes známe, je založena na představě míru prostřednictvím spolupráce, solidarity a dodržování lidských práv a právního státu. Naše bezpečnost a prosperita jsou úzce propojeny. Není možné dosáhnout jednoho bez druhého," dodal.

V rámci projevu odkázal i na projev bývalého prezidenta Václava Havla, který na stejném místě hovořil před třiadvaceti lety. Ten tehdy mluvil o nutnosti neustále reflektovat a kriticky zkoumat evropské hodnoty, ideály a principy. Podle Pavla je nyní ještě důležitější zajistit, aby Češi porozuměli zásadám, které Evropská unie zastává. "To je naše práce politiků," řekl.

[chooze:article;value:523124]

​Blížící se volby

Pavel zdůraznil také to, že síla Evropy spočívá v její jednotě a rozmanitosti. "Není divu, že to naši nepřátelé vědí. Proto se neustále snaží podkopávat naše morální a demokratické hodnoty, aby nás oslabili," řekl.

Právě předvolení kampaň v příštím roce má pak podle něj otestovat demokracii. "Pokušení manipulovat realitou za účelem krátkodobého politického zisku bude obrovské," upozornil. "Všichni máme obrovskou zodpovědnost formulovat problémy takové, jaké skutečně jsou," dodal.

"S blížícími se evropskými volbami máme být svědky nárůstu dezinformací vytvářených a šířených pomocí algoritmů a umělé inteligence. To je skutečná hrozba, na kterou se musíme všichni připravit," upozornil Pavel.

[chooze:article;value:524570]

​20 let od vstupu do EU

Příští rok uplyne 20 let od vstupu České republiky a dalších devíti států do Evropské unie. Během českého předsednictví v Radě EU Česko dle Pavla prokázalo vůdčí postavení a odhodlání. Zdůraznil úspěchy Evropské unie během covidové pandemie i sankcím proti Rusku.

"Když byla v roce 2012 udělena Evropské unii Nobelova cena za mír, někteří lidé se ušklíbli. O deset let později oceňujeme příspěvek EU k míru na evropském kontinentu s větším porozuměním. Evropská unie je skutečně nejúspěšnějším mírovým projektem, kterého byl tento kontinent svědkem," řekl.

Podle Pavla by se Evropská unie neměla bát rozšířit své hranice. "Nyní je více než kdy jindy zřejmé, že zajištění míru nelze omezit pouze na naše hranice. Jsem totiž přesvědčen, že prosazování plnohodnotné evropské perspektivy všech zemí západního Balkánu a přidruženého tria není pouze naší morální povinností," řekl.

"Z dlouhodobého hlediska jde o investici do bezpečnosti a odolnosti Evropy a jejích občanů. Už jsme promarnili příliš mnoho času. Mezitím se politická kultura v několika zemích zhoršila. Je v našem zájmu, aby kandidátské země uspěly. Jejich úspěch bude i naším úspěchem," doplnil.

[chooze:article;value:524010]

​Válka na Ukrajině

"Bezpečnost nelze nikdy považovat za samozřejmost," zdůraznil prezident a dodal, že před 30 lety jsme byli svědky zvěrstev během války v bývalé Jugoslávii. "Doufal jsem, že už nikdy v životě neuvidím válku na evropské půdě," přiznal.

"Současná ruská invaze v plném rozsahu nebyla ničím jiným než neomaleným a cynickým pokusem vymazat Ukrajinu, její lid a její kulturu z mapy. Nevyprovokovaná, neoprávněná a nevybíravá agrese nemůže zůstat nepotrestána," dodal. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj "nezvítězil a nezvítězí".

"Vyzývám proto všechny, aby i nadále poskytovali podporu všemi možnými prostředky. Pokud selže Ukrajina, my také. A toto selhání by nás stálo ještě víc," dodal. Připomněl také to, že před 85 lety bylo Československo v podobné situaci.

V závěru projevu vyzval země Evropské unie, aby zůstaly konkurenceschopní na globální scéně a odolaly válečné únavě. Vyzval je ke spolupráci, k tomu, aby stály za evropskými hodnotami a aby nepropadaly falešným slibům a populismu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.