Putinovi o území prý nejde. Rusko řeklo, proč je připravené dobýt Evropu

Zdá se, že ruská agrese nemá hranic. Jeho představitelé o expanzi hovoří otevřeně i v televizním vysílání. V pořadu Vladimira Solovjova na stanici Rossija-1 hosté probírali i obsazení východní Evropy.

Nakonec se dostali k tomu, že by rádi získali i Lisabon. "Nedělám si legraci. Prezident Ruské federace řekl, že to není o území, ale o bezpečnosti. Pokud musíme vzít Lisabon, abychom zaručili bezpečnost, uděláme to," prohlásil Putinův spojenec Solovjov.

Není to navíc poprvé, co Solovjov mluvil o útoku na Portugalsko. "Obsazení Lisabonu se v poslední době stalo jedním z jeho oblíbených témat," poznamenal na sociální síti X poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

[chooze:article;value:531841]

Bezpečností se Rusko obhajuje i v případě agrese na Ukrajině a anexe části jejího území. "Problém nevznikl včera, vyprovokovaly ho některé síly na Západě, které se mnoho let připravovaly na hybridní válku s naší zemí, dělaly vše pro to, aby z Ukrajiny udělaly nástroj k podkopání základů bezpečnosti Ruské federace, k poškození ruských pozic ve světě a k podkopání naší státnosti," prohlásil podle agentury Anadolu Putin v červenci.

Podle politologů jde ale pouze o výmluvu. "Chce si podmanit Ukrajinu, zničit její stát," vysvětlila například pro Politico expertka na Rusko Lilia Ševcovová.

Putin jmenoval v Moskvě nové velvyslance, při jmenování od nich stál desítky metrů daleko (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.