Řemeslníků je v ČR nedostatek a je o ně velký zájem. Není to žádný med, tvrdí

Truhlář, instalatér, elektrikář, pokrývač a další. Ještě před pár lety by se našel málokterý rodič, který by své dítě rád viděl u této práce. Možná je na čase tento názor přehodnotit, kvalitních řemeslníků je totiž dnes nedostatek. A tak si někteří mohou dokonce diktovat podmínky.

"Nám elektrikářům se momentálně žije dobře, protože situace je taková, že poptávka je velká. Energetika se rozvíjí, de facto je málo lidí v oboru. Cenu si můžeme diktovat, ale musíme mít nějaké meze," sdělil elektrikář Michal Jurečka.

[chooze:article;value:521413]

Martin Hanzelka pracoval dříve v kanceláři, rozhodl se ale převzít řemeslo po svém otci a nyní má firmu na instalatérství a elektroinstalace. "Viděl jsem v tom řemeslu velký potenciál do budoucna. Takže jsme se rozhodli, že založíme firmu a půjdeme v tady těchto šlépějích," vysvětlil majitel firmy Insmor s. r. o. Hanzelka.

Koneční zákazníci si za stavební práce v posledních letech připlatí hlavně z důvodu dražšího materiálu a pracovní síly. Řemeslníci ale mají zakázky i na půl roku dopředu, a tak jsou lidé rádi, že vůbec někoho seženou. "Názor veřejnosti je dobrý, protože ti lidi jsou rádi, že řemeslníci vůbec dojedou. A váží si toho," poznamenal Hanzelka.

Pan Jurečka pracuje se dřevem už 24 let. Starosti mu dnes dělají rychle se měnící ceny materiálů. Než mu zákazník stihne schválit cenu zakázky, materiál změní cenovku a jeho finální faktura se může lišit i o 30 %. "To není jako dříve, že by ta cena platila tři až čtyři měsíce. Dneska cena platí tři až čtyři dny," nastínil stolař Libor Jurečka.

Zájem o učební obory se v Česku během posledních let příliš nezměnil. Například na středním odborném učilišti v Plzni je největší zájem o obory truhlář a instalatér. I škola bojuje s tím, že odborníků, kteří by mohli vyučovat, je málo.

[chooze:article;value:521253]

"Je nedostatek odborných pracovníků jak na teorii, tak na praxi. Protože tady špatně sháníme nové pracovníky, kteří by se těmi žáky zabývali," postěžoval si zástupce ředitele pro teoretické vzdělávání Vladimír Světlík.

Řemeslníci si sice v současné době příliš nestěžují, zároveň ale dodávají, že živit se rukama není žádný med a obzvláště soukromníci se domů vracejí mnohdy pozdě večer a unavení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.