Rusko se chystá na něco velkého. Vyrábí obří množství munice, zjistily rozvědky

Podle odhadů zpravodajských služeb NATO Rusko vyrábí asi 250 tisíc dělostřelecké munice měsíčně, což jsou přibližně 3 miliony ročně, řekl CNN vysoký úředník evropské rozvědky.

Podle jeho slov přitom USA a Evropa mají dohromady kapacitu na výrobu pouze 1,2 milionu munice ročně, kterou je možné do Kyjeva poslat. "To, co teď na Ukrajině probíhá, je produkční válka," řekl webu CNN představitel NATO. "Její výsledek závisí na tom, jak je každá strana vybavena k vedené této války," domnívá se zdroj.

Šéf Kremlu Vladimir Putin na konci února v projevu před oběma komorami parlamentu navíc oznámil, že je Moskva připravená použít jaderné zbraně. Tvrdí totiž, že se Severoatlantická aliance chystá zaútočit na ruské území, informovala stanice Sky News

[chooze:article;value:544707]

​Podle zástupce evropských zpravodajských služeb Rusko v současné době spotřebovává kolem 10 000 granátů denně, Ukrajinci pětkrát méně. Podle jeho slov je rozdíl ve vystřelené munici na některých místech fronty vyšší.

USA a jejich spojenci dali Ukrajině řadu vysoce sofistikovaných zbraní a zbraňových systémů, včetně tanků M-1 Abrams a brzy i stíhaček F-16. Vojenští analytici však tvrdí, že válka bude pravděpodobně vyhrána nebo prohrána podle toho, kdo vystřelí nejvíce dělostřeleckých granátů.

"Problémem číslo jedna, který právě sledujeme, je munice," řekl představitel NATO. "Jsou to ty dělostřelecké granáty, protože to je místo, kde Rusko skutečně získává významnou výrobní výhodu a získává významnou výhodu na bojišti," dodal.

[chooze:article;value:544389]

​Web CNN dále upřesnil, že nedostatek dělostřelecké munice pro Ukrajinu přichází pro ni ve velmi nepříznivém období. Peníze ze Spojených států na vyzbrojování ukrajinské armády došly a republikáni v Kongresu zablokovali možnou výplatu dalších.

Rusko nedávno dobylo východoukrajinské město Avdijivka a panuje přesvědčení, že je to právě armáda Vladimira Putina, kdo má nyní iniciativu na bojišti.

V ruských továrnách na výrobu dělostřelecké munice se pracuje ve 12hodinových směnách, dodal představitel NATO. V obranném sektoru nyní pracuje asi 3,5 milionu Rusů. Rusko také dováží munici, a to z Íránu nebo Severní Koreje.

Představitelé spojeneckých zpravodajských služeb neočekávají, že by Rusko v dohledné době na bojišti výrazně postoupilo. Ruské výrobní kapacity mají také své limity a očekává se, že vrcholu dosáhnou v průběhu tohoto roku.

Od Avdijivky prchají civilisté. Šojgu se chlubí "obrovským úspěchem" (2/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.