Rusové obrátili o 180 stupňů. Proti NATO nemáme nejmenší šanci, přiznali

První výročí války na Ukrajině obrátilo ruskou propagandu naruby. Jeden z hlavních tamních propagandistů moderátor Vladimir Solovjov přitom ještě před nedávnem varoval před jadernou apokalypsou, která čeká USA či Británii, ale rozhodně nehrozí Rusku.

Na změnu rétoriky propagandistů upozornila přední analytička ruských médií Julia Davisová prostřednictvím Institutu pro evropskou politiku. Na několika příkladech ukázala, že Solovjov oproti své původní rétorice výrazně otočil.

Ve vysílání v pondělí 6. ledna se poprvé od invaze vyhýbal jasným předpovědím o vítězství Ruska a o vymazání Londýna či Washingtonu z povrchu zemského. Jeho rétorika byla poprvé jiná.

[chooze:article;value:493911]

​"Může naše armáda ve svém současném stavu, se současnými počty lidí a s naším vojensko-průmyslovým komplexem naplnit své cíle, které nejsou o válce proti Ukrajině, která neexistuje, ale proti NATO?" ptal se.

Možnost prohry zmínil i jeden z hostů Solovjovova pořadu. Filmový režisér Karen Šachnazarov 28. února řekl, že porážka Ruska by měla velké následky. "Musíme zvážit možnost prohry. Nesouhlasím s těmi, kteří říkají: 'Není třeba, vyhrajeme!'," dodal.

Rétoriku změnil i poslanec Státní dumy Andrej Guruljov, a to i navzdory tomu, že ještě nedávno vyzýval k použití jaderných zbraní proti NATO. "Všichni velmi dobře chápeme, že bojujeme proti NATO, diskutovali jsme o tom při mnoha příležitostech. Dostávám otázku: 'Můžeme porazit NATO?' Pokud použijete matematiku a vypočítáte korelaci sil a prostředků, v nejlepším případě se můžeme jen bránit," řekl.

[chooze:article;value:493983]

​Podobná změna nastala i ve vysílání ruské státní televize Rossija 1. Nechvalně proslulá moderátorka Olga Skabejevová se vojenského experta Michaila Chodarjonoka zeptala: "Na čí straně je teď čas? Na ukrajinské, nebo naší?" Jeho odpověď ji ale asi moc nepotěšila.

"Mně se zdá, že s každou dodávkou, každým přesunem západního arzenálu získává ukrajinská armáda další ofenzivní, operativní a útočné kapacity. Takže čas je teď na jejich straně," prohlásil Chodarjonok. Tím ale neskončil. Rusko by podle něj mělo válku na Ukrajině co nejdřív ukončit.

Rusko má 5 kandidátů na prezidenta pro volby v roce 2024. Putin mezi nimi není:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.