Splněné vánoční přání: Hasiči svezli nemocného řidiče zásahovým vozem

Pan Jaroslav Zemek byl celý život řidičem, navíc jezdil bez nehod. K náklaďákům ho váže silné pouto i hodně vzpomínek. Ty ostatní se mu bohužel stále rychleji vytrácejí. 

"První příznaky jsme začali registrovat před čtyřmi lety. A pak najednou jsme viděli, že se ten stav mění a zhoršuje," popsal zdravotního stav syn nemocného muže Aleš Zemek.

[chooze:article;value:527471]

Profesionální hasiči se proto rozhodli splnit panu Zemkovi vánoční přání, a to svézt se hasičskou tatrou. Sestřičky i hasiči mu museli pomoci vylézt do kabiny, ale pak už konečně začala vysněná jízda.

​Jaroslav Zemek se v autě rozzářil, v tu chvíli jako by jeho nemoc zmizela. "Je to naprosto fantastická terapie, používáme to běžně. Třeba bývalý parašutista si chtěl skočit z letadla, bývalý pilot se proletět. Najednou mají pocit, že jsou někde, kde to znají, kde jim je dobře," uvedl mluvčí Penta Hospitals Vladislav Podracký.

"Řekl, že pojede znova. Myslím si, že dneska nebude o ničem jiném mluvit," popsala radost pana Zemka Zlata Škapová, aktivizační pracovnice Alzheimer Home Česká Lípa.

[chooze:article;value:523608]

​"Jsme velmi rádi, že jsme toto přání mohli splnit, protože je to výjimečná záležitost a běžně se civilisté do zásahových vozidel hasičů nedostanou," dodala Jaroslava Benešová, mluvčí libereckých krajských hasičů.

Lidem s poruchami paměti se upravují i pokoje tak, aby kolem sebe měli to, co jim jejich hluboké vzpomínky stále připomíná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.