Útokem na Jižní Koreu Kim zřejmě nekončí. Do hry se vrací jaderné zbraně

Vztahy na Korejském poloostrově se opět ochladily. Kim Čong-un v uplynulých dnech, kdy na území svého jižního souseda vyslal stovky střel (viz tento a tento článek), dal jasně najevo, že o dobré vztahy nestojí. V rozsáhlém analytickém článku jihokorejský deník Korea Times píše, že mezi plány KLDR pro tento rok patří výroba supervelkých jaderných hlavic a ponorek schopných provést podvodní jaderný útok. 

Oslovení odborníci tomuto deníku sdělili, že tyto okolnosti nasvědčují tomu, že se Severní Korea možná připravuje na první test jaderné zbraně od roku 2017. "Co se týče priorit, supervelká jaderná hlavice je jedinou zbraní, která nebyla odhalena. Severní Korea může přikročit k jejímu testování předtím, než ji odhalí světu," říká analytik z Asan Institute for Policy Studies Čcha Du-hjon. 

​Poslední jaderný test měl podle odhadů sílu až 100 kilotun, což je pětkrát silnější výbuch než v Nagasaki roku 1945. Čcha se obává, že nová zbraň, která pravděpodobně bude termonukleárního typu, by byla mnohem silnější. 

[chooze:article;value:534840]

Experti se ale shodují na tom, že cílem není rozpoutat válku, ale demonstrovat sílu a odstrašit potenciální útočníky. "Severní Korea dělá všechno proto, aby ji američtí politici uznali jako významnou hrozbu, kterou by se měli zabývat," říká Kim Džin-ha z Korejského institutu pro národní sjednocení. 

Aby je o tom Severní Korea přesvědčila, mohla by právě otestovat novou zbraň nebo zkušebně odpálit mezikontinentální balistickou raketu pod normálním úhlem místo vysokým. "Aby demonstrovala svou schopnost zasáhnout americkou pevninu," dodává Kim Džin-ha. 

Na konci minulého roku severokorejský diktátor vyděsil svět svým prohlášením, že válka na Korejském poloostrově je nevyhnutelná a může vypuknout prakticky kdykoliv (více se dozvíte v tomto článku). 

Příměří mezi Koreami tak může velmi brzy skončit, tvrdí bezpečnostní analytik Milan Mikulecký:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.