V Česku se mezi dětmi šíří spála. Doprovází ji angína i rudá vyrážka

Pražská hygienická stanice varuje před zvýšeným počtem případů spály. Za první tři měsíce letošního roku jich zaznamenala už 141. To je více než pětinásobek počtu nemocných v posledním čtvrtletí loňského roku. Spála vypukla především u mladších dětí, nejpostiženější skupinou jsou především ty ve věku od jednoho roku do devíti let. To potvrzuje i lékařka ze Zlínského kraje.

"Ano, v současné době se u dětí vyskytují případy spály či spálové angíny. Rodiče ji poznají poměrně jednoduše. Důležité jsou hlavně dva příznaky, děti mají angínu, bolí je v krku a mohou mít teploty. A druhá věc je, že se osypou. Mají po těle vyrážku, která je víceméně drobná a vypadá jako červená husí kůže. Děti většinou nesvědí a je nejčastěji v podbříšku či po celém trupu," sdělila redakci webu TN.cz pediatrička Ilona Hülleová. Případy spály zaznamenala například i ordinace na Praze 4.

[chooze:article;value:497004]

"Spála se vyskytuje i v jiných ročních obdobích, ale v tuto chvíli je to určitě spojené s tím, že je vyšší výskyt streptokokových angín. Spála má vlastně stejného původce, který však postihuje celé tělo. Tato infekce je navíc prudce nakažlivá, děti si to předávají hlavně v kolektivu. Ve chvíli, kdy se spála přeléčí, případů postupně ubyde, až nakonec vymizí a bude od ní na chvilku klid," vysvětlila Hülleová.

Vzhledem k tomu, že se spála šíří hlavně mezi dětmi, hygienici vydali několik rad. "V předškolních a školních subjektech by se mělo dohlížet na to, aby do zařízení nedocházely děti, které mají příznaky onemocnění. Obecně v ohnisku nákazy se doporučuje zvýšená úroveň úklidu, včetně dezinfekce povrchů a ploch, které přicházejí do kontaktu s rukama osob. Dále se doporučuje hodně větrat," zveřejnila Hygienická stanice hlavního města Prahy v tiskové zprávě.

[chooze:article;value:495562]

Léčba spály je poměrně prostá, člověk potřebuje hlavně klid na lůžku. "Je to infekční onemocnění, které se léči antibiotiky, jako je například penicilin. Pakliže se spála správně přeléčí, tak dětem nehrozí vlastně nic. Spála patří mezi infekce, se kterými jsme se setkávali už dříve a teď jsou opět v našich ordinacích," uzavřela doktorka Ilona Hülleová.

Pražská hygienická stanice rovněž zaznamenala zvýšený výskyt spálových angín, ten ale na rozdíl od klasické spály nemusí lékaři povinně hlásit. Hygienici u dětí také zaregistrovali ve vyšší míře různé respirační choroby.

Přibývá nemocných chřipkou. Přišla druhá epidemie, varuje SZÚ (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.