Ve Vysokých Tatrách se utrhlo několik lavin. Zemřeli tři lidé

Na slovenskou horskou službu se v sobotu večer obrátila přítelkyně jednoho turisty. Ten se se svým kamarádem vydal na túru do Malé Studené doliny. "Dvojice měla v úmyslu přejít přes Příčné sedlo nebo vystoupit Širokou věž," informovali vysokohorští záchranáři na webu.

Celé dopoledne však byli muži ve věku 36 a 41 let nedostupní a nikomu se nepodařilo s nimi spojit. "Po prověření chat na trase postupu se záchranářům podařilo zjistit, že dvojice byla naposledy viděna na Téryho chatě, odkud se i navzdory varování zaměstnanců vydala do Příčného sedla," doplnili příslušníci horské služby.

[chooze:article;value:478503]

Zároveň zjistili, že se do Příčného sedla vypravila přibližně ve stejném čase jiná dvojice ze Zbojnické chaty. Kvůli špatnému počasí se však turisté otočili a vrátili zpět. Ze sedla však nikoho dalšího neviděli, ve sněhu nebyly ani žádné stopy.

Oblast se vydal proto prověřit dobrovolný záchranář. Z doliny uviděl velkou lavinu, která se uvolnila zpod Příčného sedla. "Ze Starého Smokovce se mezitím vypravili další záchranáři s vyhledávacím systémem a dva psovodi. Právě psi označili místo, kde byli oba muži zasypáni," doplnila horská služba.

Kvůli hustému sněžení, silnému větru a zvyšujícímu se riziku dalšího pádu lavin se záchranáři ještě tu noc vrátili na základnu. "Transport nebohých proběhne, až to dovolí povětrnostní podmínky a lavinová situace," uzavřeli horští záchranáři.

Laviny v Polsku

Několik lavin se v sobotu utrhlo také na polské straně Vysokých Tater. Záchranáři následně vyhrabali 19letého muže ze sněhu u Kondratovy kopy. I přes veškerou snahu zdravotníků a dlouhou resuscitaci však nepřežil, píše polská televize TVN 24.

Záchranáři zpod lavin vyprostili také další lidi. V nemocnici v Zakopaném skončil například otec a jeho 11letý syn. Muž se rozhodl během túry zavolat o pomoc poté, co viděl jiného turistu, jak jej zavalila lavina.

V Nízkých, Vysokých i Západních Tatrách vyhlásila v sobotu horská služba v polohách nad 1 600 metrů druhý stupeň lavinového nebezpečí.

[chooze:gallery;value:29623]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.