Vědci zahájili studii o černém kašli. Hledají dobrovolníky, kteří nemoc prodělali

Černý kašel popsali lékaři už před více než čtyřmi stovkami let, ale dodnes se neví, co přesně bakterie provádí s naší imunitou. Podle vědců má mimořádné schopnosti. "Bakterie černého kašle je super šampion pro potlačení obranyschopnosti člověk," domnívá se Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky (AV ČR).

Výzkumy ukázaly, že černý kašel používá na člověka vysoce sofistikované zbraně. Bakterie vypouští toxin, kterým likviduje naše imunitní buňky. Poslední statistika Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ukazuje, že letos se černým kašlem nakazilo už 15 tisíc lidí, z toho šest pacientů zemřelo.

Bakterie nejvíc ohrožuje seniory a malé děti. "Došlo k úmrtí osoby, která je mladší jednoho roku," informoval v dubnu Matyáš Fošum z ministerstva zdravotnictví.

[chooze:article;value:555498]

​Vědci se snaží zjistit, co přesně bakterie provádí s lidskou sliznicí, na které se začne obrovskou rychlostí množit. Hledají proto skupinu dobrovolníků. "Hlásit se nám mohou lidé, kteří prodělali nákazu černého kašle a mají ji laboratorně potvrzenou," vyzval Ondřej Štěpánek z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Vědci potřebují jen stěr z nosu a ten jim ukáže, jak vypadají lidské imunitní buňky těsně po boji s černým kašlem. Data ukazují, že současnou epidemii má na svědomí změna očkovací látky – nakažení jsou hlavně dospívající. "U této skupiny byla jiná očkovací látka, bezpečnější," dodal Štěpánek.

Vakcína je nejspíš chrání před těžkým průběhem nemoci, ale nedokáže zastavit její šíření. Problém by mohla vyřešit nová očkovací látka. "Je to oslabená upravená bakterie, která se stříkne do nosu," upřesnil Štěpánek.

Než bude účinnější látka k dispozici, lékaři apelují především na starší lidi a rodiče malých dětí, aby se nechali přeočkovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.