VIDEO: Burza v Kodani je v plamenech. Kouř je vidět na kilometry daleko

[chooze:gallery;value:35535]

​Ohnivé peklo vypuklo v centru Kodaně, hlavního města Dánska. V plamenech se tam ocitla historická budova burzy cenných papírů Børsen, která právě procházela rekonstrukcí. Oheň během chvíle pohltil i ikonickou věžičku stavby.

Na místě zasahují desítky hasičů a záchranářů, kteří se snaží oheň dostat pod kontrolu. Zásah však znesnadňuje lešení rozestavěné po obvodu budovy. Policie také zablokovala okolní ulice, píše portál DR.

[chooze:article;value:551134]

Hasiči se také snaží zachránit co největší počet obrazů a dalších uměleckých děl, které jsou v budově uchovány. Některé z nich jsou staré i 400 let. Podle prvních odhadů mohla za tragédii odhozená cigareta nebo elektrický zkrat.

Børsen pochází z první poloviny 17. století a je jednou z nejstarších dominant v Kodani. Jedná se o dánskou renesanční budovu, která je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Kodani i pro svou 56 metrů vysokou věžičku zdobenou čtyřmi draky obtočených okolo ní. 

Budova má v Kodani velký význam pro místní obyvatele. "Tohle je náš Notre-Dame," řekl podle portálu BBC obyvatel Kodaně Henrik Grage. Odkazoval přitom na podobně ničivý požár, který vážně poškodil katedrálu Notre-Dame v Paříži v roce 2019.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.