Zedník vzal statisíce na zálohách a vypařil se. Teď si sype popel na hlavu

Zkušenost s řemeslníky má určitě každý. Někdo příznivou, další nemůže tomu svému přijít na jméno. Jsou totiž i takoví, kteří kromě odborného umění ovládají i umění, jak z vás vylákat peníze a vypařit se. Často i řemeslník, který vypadá na první pohled seriózně, nakonec práci neudělá a zmizí i s vašimi penězi. Přesně to se stalo rodině Matouškových.

"Rozhodli jsme se, že si postavíme rodinný dům ve Valtířově, najali jsme si na to člověka, který nám měl udělat hrubou stavbu i střechu. Měli jsme s ním uzavřenou platnou smlouvu. Než jsme s ním začali spolupracovat, zjišťovali jsme si na něj reference. Nikdo tehdy neřekl nic špatného," vypráví začátek příběhu Milena Matoušková. 

[chooze:article;value:533231]

​Zedník se dal skutečně do díla. "V březnu začal stavět, trvalo to ale jen chviličku a už začaly problémy. Ve smlouvě jsme měli, že mu poskytneme zálohy, ale on po nás začal požadovat další a další peníze. Vždy sliboval, že za ně nakoupí materiál nebo zaplatí dělníky," říká dále Milena Matoušková.

Zůstaly po něm jen obvodové zdi domu. "Vždy pracoval jen chvíli, pak práce už nepokračovala a začaly neustálé výmluvy. Třeba že nemá peníze na benzín. Tak mu manžel nabídl, že ho bude na stavbu vozit – to nechtěl. Pak neustále říkal, že je nemocný, že nemá zedníky," popisuje nešťastná žena. Podle jejích slov udělal jen obvodové zdi, střechu vůbec. Pak zmizel.

Navíc se stavařinou jeho práce neměla nic společného. "Některé věci byly nakřivo, to poznám i já jako laik. A ještě nám vznikly další náklady, protože špatně uskladnil materiál," dodala paní Matoušková. 

Od února 2022, kdy měl zedník začít stavět, mu do května dali Matouškovi 500 tisíc jako zálohu na práci. Muž místo toho, aby pracoval, posílal pouze důvody, proč na stavbě není. Například koncem května byl prý s dětmi u lékaře, v červnu pro změnu na stavbě pršelo, o týden později prý neměl na výplaty dělníkům, potom nepracoval, protože měl prý úžeh. Loni na začátku března došla Matouškovým trpělivost a od smlouvy odstoupili. A začali se domáhat vrácení peněz.

[chooze:article;value:539872]

​Muž však nezvedal telefon, zálohy ani po výzvách nevracel a nevypadalo to, že dům dostaví. Manželé se proto obrátili na okresní a posléze krajské státní zastupitelství.

"Podali jsme všechny důkazy, zpracovanou komunikaci, měli jsme i nahrávku, kde ty naše peníze použil jinde, a ne na nákup materiálu. Bohužel státní zastupitelství řeklo, že nejde o trestný čin, protože podle jejich názoru s prací začal a tím, že začal, to vypadá, že neměl v úmyslu nás okrást," sdělila paní Matoušková.

Názor právníků

"Záloha už z principu znamená, že si něco předplácíte, řekněme, finančně zajišťujete svou činnost. Pokud někdo ty peníze použije pro vlastní potřebu, tak je vlastně odklání a zdůrazňuji, že bez souhlasu toho, kdo zálohu poskytl. Podle mého názoru je naplněná skutková podstata podvodu," domnívá se advokát Jan Černý.

"V jednání dotyčného zedníka vidím naplněnou skutkovou podstatu trestného činu podvodu a zpronevěry," souhlasí další advokát Michal Dittrich.

"Je to velmi na hraně i toho podvodu, protože záleží na okamžiku, kdy si ten řemeslník uvědomí, že ty peníze si nebere na tu konkrétní zakázku, ale bere si je pro sebe, aby splatil nějaké dluhy. Kdybychom to chtěli vysvětlit očima toho státního zastupitelství, tak oni vlastně říkají: 'Ano, tady se stala nepravost, je potřeba to řešit, ale my nejsme příslušní k tomu řešit, protože my řešíme ty nejzávaznější kauzy,'" tvrdí právník Ondřej Preuss.

[chooze:article;value:539404]

​Redakce pořadu Na vaší straně oslovila i Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. To ji odkázalo na vyjádření, které zaslalo manželům Matouškovým.

A redakce požádala o vyjádření i samotného zedníka. Nejdříve se v telefonu vydával za někoho jiného, pak odmítl cokoliv říci. Autor reportáže mu poslal e-mail s tím, že hledá zedníka. Sjednali si schůzku, na kterou přišla i paní Matoušková. A chtěla po řemeslníkovi zpět své peníze. Výměna názorů trvala asi deset minut, během kterých se zedník zavázal, že Matouškovým peníze splatí, a uznal své pochybení.

Navíc hned druhý den k přiznání přidal i podpis, kterým se zavázal, že Matouškovým peníze do koruny splatí. 

5 rad, co v podobných případech dělat

Smlouva a platby: Plaťte jen za odvedenou práci a přebírejte stavbu klidně každý týden.

Připojištění stavby: Většina pojišťoven nabízí i pojištění rozestavěné stavby. Vztahuje se například na poškození stavby živelní pohromou, vandalismem či na odcizení stavebního materiálu a zařízení staveniště.

Stavební dozor: Ten si řekne okolo 30 tisíc měsíčně, ale mít oči odborníka na místě vaší stavby se prostě vyplatí.

Vlastní kontrola: Nebojte se do toho pořádně zakousnout i vy.

Na co se zaměřit: Velký důraz byste podle odborníků měli klást hlavně na provedení podlahy. Kdyby je řemeslníci udělali špatně a zvlnily by se, budete to opravovat jen těžko. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.